Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put kula i utvrda

Ako izletnici ne žele u Čuntić i Hrastovicu, neka idu u Klinac

utvrda u Čuntiću
Antun Petracic/VLM
11.05.2011.
u 15:18

Ovi povijesni prostori sada su zapušteni, a mogli bi postati prava atrakcija turizma

Uz biciklističke staze, pješačke šetnice, planinarske rute i Put kestena, Petrinja će dobiti i jedinstveni Put kula i utvrda, novu  ponudu rekreacije, izleta i športa.

Budući novi tematski pravac povezat će  utvrde Klinac-grad i Pecki, Čuntić kulu i ostatke stare Hrastovice.

Probna sondiranja

– Ovi povijesni prostori sada su zapušteni, a mogli bi postati atrakcija turizma, gospodarske grane koja u Petrinji ima velike mogućnosti. Kule i utvrde mogu poslužiti za privlačenje što više ljudi, jer u njihovoj blizini imamo i nove turističko-ugostiteljske i športske objekte – kaže petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić. Obnovu kamenih zdanja financira Ministarstvo kulture u suradnji s Gradom Petrinjom, uz nadzor Igora Cindrića, konzervatora za Sisačko-moslavačku županiju s uredom u Sisku.

– Petrinja i Ministarstvo u ovom su projektu partneri od 2006. Najprije je napravljena geološka snimka ostataka Klinca, Peckog i Čuntića, izrađen troškovnik sanacije i odobreni radovi, a lani je počelo čišćenje ruševina Klinca i Čuntića. Obavljena su i probna sondiranja terena, na redu je izrada detaljnog plana sanacije, a ove godine nastavit će se arheološko-arhitektonska istraživanja – rekao je Igor Cindrić.

Lokaliteti u Klincu, Čuntiću i Peckom slične su povijesti i jednake namjene. Zagrebački su ih biskupi sagradili u 16. stoljeću za obranu od Turaka, posadu su činili naoružani vojnici, dok se za najvećih opasnosti iza kamenih zidina sklanjao i narod.

– Klinac i Pecki sagrađeni su u obliku peterostrane utvrde, a Čuntić je manja, okrugla kula. Istodobno s njima, između Une i Kupe, podignuto više od trideset sličnih kamenitih obrambenih utvrda – objašnjava gradski službenik Vladimir Demetrović.

Učenici u prirodi

Danas je većina njih u lošem stanju, neke su potpuno i nestale, stopivši se s okolišem, dok su u dobrom stanju jedino veće protuturske utvrde u Sisku i Hrvatskoj Kostajnici.

Time će se dio hrvatske povijesti nastojati spasiti, ali i otvoriti mogućnost da se privuče veći broj turista. Učenici bi na taj način mogli pohađati i školu u prirodi, a nakon obilaska utvrda svoj posjet završiti u obližnjem Prnjavoru Čuntičkom, u Dječjem istraživačkom centru Petrinjčica. Uz glavnu zgradu za boravak, smještaj i istraživački rad upravo im je asfaltirano i rukometno igralište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije